İnsan nasıl guruplara, tarikatlara dahil olur? (analiz)

Nefsinin arzularıyla, doğru arasında kalmış, doğruyu bildiği halde cazip olanı, kolayı,nefsine hoş geleni tercih etmiş insan, zamanla bunun vicdani rahatsızlığını duymaya baslar.
Bu ilkesiz, Allahsız yaşamanın verdiği vicdani rahatsızlık ve hatalarının çokluğundan korkan insan bunlardan bir çırpıda kurtulmak için kendine kurtarıcı arayışına girer.
Halbuki vicdan rahatsızlığı onu Allah’ın kitabına, onu anlamaya sevketmesi gerekirken , bu sorumluluk onun tembel benliğine ağır gelir ve yine kolay olanı seçer, birisinin eteğine yapışarak cenneti garantilemektir amacı.
Zaten hali hazırda kurtuluşun kendi ellerinde, guruplarında olduğunu bas bas bağıranlarla doludur meydanlar. Tarikatlar/ Cemaatler !
Kendisine sorulsa , iyi saf temiz duygularla bunların kulu kölesi olmuştur.
Hayır! Biraz daha düşünmesi gerek, ya duygularının farkında değil, ya da farkında ama itiraf edebilecek olgunlukta değil. Çünkü kısa yoldan kurtuluşa ermek, emeksiz yemektir amacı. Bunları vaadeden toplulukların içine dahil olmuştur artık. Allahın eleştirdiği bir şeyi hemde O’nun rızası(!) için yapmak ne yaman bir çelişki?
Zira Allah, dinlerini bölenler, guruplaşanlar, fırkalara ayrılanları şiddetle eleştirir.
Peygamberimize , “onlarla hiçbir işin olmaz” der.
Diyanet Meali :
6.159 - Şu dinlerini parça parça edenler ve kendileri de grup grup ayrılmış olanlar var ya, (senin) onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi ancak Allah'a kalmıştır. Sonra (O), yapmakta olduklarını kendilerine haber verecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Adetli kadın namaz kılabilir mi? Kılamaz mı?

RECM (TAŞLAYARAK ÖLDÜRME) ÜZERİNE SORGULAMA HİKAYESİ

Arapçayı Kutsamak (ALLAH “YARATTI" FİİLİNİ “TRAŞ ETTİ" DİYE ANLAMAK?)